Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 25 september 2017

Mazzucato in Limburg

De Statenfractie van D66 is geporteerd van het gedachtengoed van de Amerikaans-Italiaanse econome Marianna Mazzucato. In haar analyse stelt Mazzucato dat innovatie in de praktijk vaak van de overheid komt en dat is ook goed. En reken maar dat de Provincie Limburg daarnaar handelt. De Provincie investeert in de Brightlands Campussen in Maastricht, Heerlen, Venlo en Sittard-Geleen. Hele vakgroepen, geleidt door toonaangevende wetenschappers, zijn naar Limburg verhuisd met financiering van de Provincie.

Er zit natuurlijk wel een risico aan die investeringen. Gaat het daadwerkelijk nieuwe producten en diensten opleveren? Komen er nieuwe banen bij? Zodat Limburgers hun talent in hun eigen omgeving kwijt kunnen? Hopelijk, maar dat is niet bij voorbaat zeker. De Provincie steekt dus zijn nek uit.

Mazzucato stelt verder dat de overheid tevens de vruchten moet plukken van de investeringen. De overheid, die immers met belastinggeld innovatie stimuleert, moet ook zorgen dat er geld terugkomt als de innovatie een commercieel succes blijkt te zijn. En precies dat wordt aanstaande vrijdag voor het eerst formeel geregeld. Provinciale Staten besluiten dan om bestaande financieringsinstrumenten voor het bedrijfsleven aan te vullen en om nieuwe financieringsinstrumenten in het leven te roepen. Er komt onder andere een fonds voor startups die aan de slag willen met nieuwe inzichten en behandelingen op grond van de kennis van de Universiteit van Maastricht. Dat fonds wordt gevuld met 5 miljoen Euro van de Provincie en de Universiteit zelf draagt er ook aan bij. De Universiteit brengt namelijk zijn aanspraak in op de patenten die de startups toepassen. De Provincie verwerft op die manier een deel van het zogenoemde intellectual property. Komt er ooit een commerciële klapper, dan wordt ook de kas van de Provincie gespekt.

D66 Limburg heeft keer op keer de provinciale investeringen in innovatie gesteund en er bij iedere gelegenheid op gehamerd dat die investeringen ook financieel voor de Limburgers moeten renderen. Aanstaande vrijdag vieren we dan ook een klein feestje rond dit eerste succes.

Bekijk hier de TED Talk van Marianna Mazzucato over dit onderwerp (14 minuten).