Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 februari 2019

De Baas van Morgen

Op vrijdag 15 februari vond de laatste vergadering van Provinciale Staten plaats voor de aankomende verkiezingen op 20 maart. Dan kunnen Limburgers van 18 jaar en ouder weer hun stem laten horen. Jonge Limburgers die nog geen 18 zijn kunnen hun stem nog niet laten horen. Dit was de reden die D66-Statenlid Jan van de Ven aanzette tot het indienen van een motie om deel te nemen aan ‘de Baas van Morgen’.

Politieke betrokkenheid

Waar kinderen vaak dromen van een carrière als profvoetballer, dierenarts of vlogger, wordt ‘politicus’ nooit genoemd volgens Van de Ven. Alle reden dus om kinderen meer bij de politiek te betrekken. Kinderen hebben immers de toekomst en kunnen inzichten bieden waar politici nooit op zouden zijn gekomen. Door kinderen via een korte stage te betrekken bij het provinciale bestuur, kunnen ze gemotiveerd raken om op latere leeftijd politiek betrokken te worden. “Het betrekken van diegenen die nog niet stemgerechtigd zijn is het fundament voor politieke betrokkenheid op latere leeftijd,” aldus Van de Ven.

JINC

De Baas van Morgen wordt georganiseerd door JINC, een maatschappelijk organisatie die zich inzet om kansenongelijkheid tussen kinderen en jongeren te verkleinen. Middels verschillende projecten kunnen kinderen deelnemen aan bliksemstages bij bedrijven. Bij het project de Baas van Morgen lopen kinderen bijvoorbeeld mee met een CEO van een groot bedrijf. JINC is actief door heel Nederland, waaronder in Zuid-Limburg.

De motie van Van de Ven is unaniem door het Limburgs Parlement aangenomen.

Klik hier voor de motie.

Bekijk hier de inbreng van Jan over de motie tijdens de vergadering van Provinciale Staten en lees hieronder het opiniestuk dat Jan schreef voor De Limburger: