Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 25 september 2020

D66 is voor een écht referendum

Een volwaardige democratie heeft méér nodig dan eens in de 4 jaar stemmen. Wij zijn daarom sterk voorstander van ieder voorstel waarin de Limburger écht meer inspraak krijgt. Vandaag namen Provinciale Staten van Limburg een besluit over het correctief bindend referendum. Zonder grondwettelijke basis, met veronderstelde zelfbinding die slechts door een minderheid in Provinciale Staten werd gesteund en een opkomstdrempel van 52,6 procent, zorgt dit voorstel niet voor meer inspraak, slechts voor de indruk ervan. Daarom hebben wij tegen dit voorstel gestemd.

Niet grondwettelijk

Politieke zelfbinding is in strijd met het vrije mandaat dat iedere gekozen volksvertegenwoordiger heeft. Het is niet grondwettelijk. Voor ons was de vraag wanneer wij ons, als gekozen volksvertegenwoordigers, in ons mandaat wilden laten corrigeren. Het antwoord was een uitkomstdrempel van de helft van het aantal stemmers tijdens onze laatste verkiezingen. Het amendement dat we daarover indienden, haalde het echter niet.

Geen verbetering

Wat rest is een voorstel met een hoge opkomstdrempel van 52,6 procent, conform laatste verkiezingen. Dat is geen verbetering op de huidige verordening voor een raadgevend referendum. Het geeft de Limburger niet méér inspraak maar wekt er slechts de indruk van. Voor ons is democratische vernieuwing en het referendum daarvoor te belangrijk. We willen geen voorstel steunen dat geen verbetering biedt.

Op naar echte inspraak

Onze democratie is een kostbaar bezit. Dat geven wij, Limburgers, Nederlanders en Europeanen, samen dagelijks vorm. Het schreeuwt om nieuwe energie en bredere betrokkenheid. Daarom blijven we, ook met dit referendum, kijken naar mogelijkheden om Limburgers ècht meer inspraak te geven. Met de ‘right to challenge’, of in de verdere uitvoering van dit voorstel. In de toekomst hopelijk in navolging van het initiatiefvoorstel van Raak dat nu naar de Eerste Kamer gaat, waarmee de daadwerkelijke basis ook in de grondwet wordt gelegd en dit voorstel niet meer nodig is.